18-11-2024
Jak segregować?
Codzienne, właściwe gospodarowanie odpadami nie powinno się nam kojarzyć z problemem, tylko z dobrze wykonanym zadaniem, które wykonujemy w szczególności dla siebie, swoich dzieci jak i dla innych mieszkańców. Odpowiednio segregując odpady, a następnie właściwie się ich pozbywając, przyczyniamy się do poprawy stanu środowiska, wpływając na obniżenie kosztów produkcji produktów i energii, a jednocześnie – czysta gmina to atrakcyjna gmina.
Najważniejsze zasady właściwej selekcji odpadów:
Segregacja odpadów na terenie Gminy Wilkowice
Do worka niebieskiego przeznaczonego do zbierania PAPIERU I TEKTURY wrzucamy:
- gazety, czasopisma,
- katalogi i ulotki,
- książki i zeszyty,
- tekturę i kartony.
Do worka zielonego przeznaczonego do zbierania odpadów ze SZKŁA wrzucamy:
- odpady ze szkła opakowaniowego,
- szklane opakowania po kosmetykach,
- słoiki,
- butelki.
Do worków żółtych wrzucamy:
TWORZYWA SZTUCZNE:
- butelki po napojach,
- kubki po śmietanie, jogurtach,
- puste opakowania plastikowe,
- woreczki foliowe i inne folie,
- czyste kanistry plastikowe, plastikowe zabawki, np. klocki.
METALE:
- opakowania z aluminium,
- drobny złom żelazny,
- kapsle.
OPAKOWANIA WIELOMATERIAŁOWE:
- kartony po soku, mleku, śmietance do kawy i innych produktach spożywczych.
Do worka brązowego przeznaczonego do zbierania BIOODPADÓW wrzucamy:
- resztki kuchenne, takie jak fusy z kawy i herbaty,
- obierki, odpady z warzyw i owoców,
- przeterminowaną żywność,
- zużyte papierowe serwetki i ręczniki kuchenne,
- rośliny doniczkowe (bez doniczek i ziemi).
UWAGA! NIE WRZUCAMY ODPADÓW ZIELONYCH Z OGRODU
Nie dotyczy mieszkańców, którzy w deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami zadeklarowali kompostownik i uzyskali z tego tytułu zwolnienie z części zapłaty.
POZOSTAŁOŚĆ PO SEGREGACJI (oddawana w pojemnikach lub workach) – to odpady, których nie można umieścić w pozostałych pojemnikach i które nie nadają się do recyklingu, są to m.in.:
- odpady higieniczne, np. papmersy, patyczki do uszu, wata,
- zatłuszczony papier,
- jednorazowe worki do odkurzaczy,
- ceramika, doniczki, fajans.
Nie wyrzucamy odpadów biodegradowalnych, popiołu, odpadów remontowych i rozbiórkowych, wielkogabarytowych, zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego, przeterminowanych leków i chemikaliów, zużytych baterii, itp.
PODCZAS ZBIÓRKI ODPADÓW WIELKOGABARYTOWYCH będą odbierane odpady typu: stoły, szafy, szafki, krzesła, sofy, tapczany, dywany, wózki dziecięce, materace, suszarki na pranie, rowery, zabawki dużych rozmiarów itp.
PODCZAS ZBIÓRKI ODPADÓW WIELKOGABARYTOWYCH nie będą odbierane rzeczy remontowo-budowlane (umywalki, muszle toaletowe lub spłuczki, grzejniki, płytki, panele, okna, ramy okienne), lustra, odzież, kosiarki spalinowe, odpady ogrodowe, zużyte opony, drzwi, sprzed elektryczny i elektroniczny oraz części samochodowe.
Kompostowanie – jak zacząć?
Kompostowanie to najlepszy sposób, żeby uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.
Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci. Jeśli trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia. Kompost jest źródłem naturalnego, darmowego nawozu, który możemy wykorzystać do użyźnienia gleby w ogrodzie czy w doniczkach.
Kompostownik można kupić albo zrobić samemu.
Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni, przy dodatnich temperaturach. Miejsce przeznaczone na kompostownik powinno być osłonięte od wiatru i zacienione. Miejsce, które wybierzemy powinno być nieco wzniesione, aby woda opadowa nie zalewała powstającego kompostu. Świetnym rozwiązaniem jest ulokowanie kompostownika w bezpośrednim sąsiedztwie krzewów i roślin kwitnących, których wydzielane zapachy mogą stanowić naturalną barierę dla zapachów powstających podczas procesu rozkładu substancji organicznych.
Najprostszym rozwiązaniem jest gotowy kompostownik ogrodowy z tworzyw sztucznych. Układa się w nim warstwami zgromadzony wcześniej materiał lub dokłada na bieżąco. Najlepiej sprawdza się w małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo resztek roślinnych.
Kompostownik drewniany można wykonać z desek lub okorowanych i zaimpregnowanych belek. Zaczynamy od wkopania w ziemię czterech elementów narożnych, po czym na przemian układamy deski poziome. Między deskami należy pozostawić wąskie szpary, aby zapewnić odpowiednią wentylację, niezbędną do powstawania kompostu.
Budowę kompostownika w pryzmie rozpoczynamy od ułożenia warstwy połamanych gałęzi (1-5 cm grubości), zaczynając od najgrubszych. Dzięki temu uzyskamy tzw. warstwę drenażową. Jest to także swoisty system wentylacyjny, bez którego powstawanie kompostu jest niemożliwe. Po ułożeniu gałęzi należy wysypać warstwę materiału, który będzie pochłaniać wodę wymywającą z górnych warstw substancje mineralne. Można zastosować do tego ziemię ogrodową, torf, słomę lub stary, częściowo rozłożony już kompost. Powyżej będziemy układać odpady biodegradowalne, przekładane ziemią ogrodową, drobno rozkruszoną gliną lub iłem. Dobrze jest też dodawać na początek nieco gotowego kompostu. Gdy pryzma osiągnie wysokość ok. 120 cm (jednak nie więcej niż 1,5-2m), należy ją okryć ziemią lub słomą. Pryzmę należy regularnie podlewać wodą lub, jak niektórzy, gnojówką roślinną z pokrzywy, rumianku i krwawnika. Istotne jest także przerzucanie kompostu – dzięki temu proces rozkładu materii przyspiesza. Na zimę pryzmę trzeba okryć materiałem izolacyjnym, aby umożliwić dalszy rozkład materiału.
Co wrzucamy do kompostownika? Większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.), a także słomę i siano. Nie wrzucamy do kompostownika mięsnych odpadów kuchennych i kości, zainfekowanych roślin ogrodowych, gruzu czy śmieci z odkurzacza.
Dojrzewanie kompostu trwa zwykle około 18 miesięcy (w kompostownikach z tworzyw sztucznych proces ten można skrócić nawet do 2 miesięcy). Dojrzały kompost ma jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi. Można go bez ograniczeń wykorzystywać do użyźniania gleby. Stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem ani zatruciem środowiska, jak to może mieć miejsce w przypadku nawozów sztucznych czy obornika. Dzięki stosowaniu kompostu uboga w składniki odżywcze i mineralne gleba staje się żyzna, bogata w humus i urodzajna, a my możemy cieszyć się jej plonami.
Zasady skutecznego kompostowania:
- Kompostownik postaw w zacienionym miejscu – unikniesz przesuszenia
- Na początku wsyp gotowy kompost lub ziemie ogrodową kupioną w sklepie
- Dorzucaj kolejne odpadki organiczne pozostałe z domu i ogrodu
- Kolejne warstwy przesyp żyzną ziemią dla usprawnienia procesu rozkładu
- Pamiętaj o mieszaniu kompostu
- Pokryj kompostownik warstwą liści lub workiem jutowym, aby zachował ciepło i wilgoć
- Pilnuj wilgotności kompostowania – suchy zroś wodą
- Unikaj przelania, bo może to doprowadzić do gnicia i brzydkiego zapachu
- Przelany kompost wymieszaj i przełóż niezadrukowanymi kartkami papieru lub opakowaniami po jajkach – tzw. wytłoczkami
- Kompostownik założony wiosną, to żyzna ziemia do jesiennego ogródka
Ministerstwo Klimatu i Środowiska
„Głos Ziemi Wilkowice” 2023 nr 7 s. 6-7