Dziedzictwem kulturalnym naszego regionu są nie tylko zabytki czy muzyka, ale również kuchnia regionalna. Dawne receptury cieszą się zainteresowaniem coraz większej liczby gospodyń, firm gastronomicznych, a nawet restauracji. Coraz częściej z sentymentem i szacunkiem sięgamy do tradycji.
A tradycyjna beskidzka kuchnia oparta jest na prostych, ale bardzo smacznych, składnikach. Takim składnikiem, bardzo popularnym do dziś, są ziemniaki. Dawniej spożywano je w dużych ilościach, głównie gotowane, z dodatkiem zsiadłego mleka. Gotowano zupy, robiono kluski, pieczono placki i zapiekanki. Ciekawą, choć nieco już zapomnianą, potrawą są ziemniaki ścierane, zalewane mlekiem i zapiekane z jabłkami lub skwarkami.
Tradycyjnych potraw z ziemniaków jest wiele i choć sam składnik jest bardzo prosty, to daje ogromne pole do popisu. Ten potencjał Gmina Wilkowice chce wykorzystać zapraszając Państwa do konkursów kulinarnych oraz do wspólnej zabawy z okazji „Gminnego Święta Ziemniaka” 9 września br. w Mesznej. Szczegóły znajdują się na plakatach, a regulamin konkursu i karta zgłoszenia dostępne są w formie załączników do pobrania (poniżej).
Będzie również możliwość zainstalowania na miejscu aplikacji Blisko, poprzez którą Gmina Wilkowice przesyła mieszkańcom powiadomienia.