Przejdź do menu Przejdź do treści Przejdź do danych teleadresowych

JEDNOŚĆ W RÓŻNORODNOŚCI – ROZWÓJ TRADYCJI REGIONALNYCH W GMINIE WILKOWICE I GMINIE PUCOV

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020 oraz z budżetu państwa.


"Jedność w różnorodności – rozwój tradycji regionalnych w Gminie Wilkowice i Gminie Pucov”

Partner wiodący:

Gmina Wilkowice
ul. Wyzwolenia 25
43-365 Wilkowice
www.wilkowice.pl

Partner projektu:

Obec Pucov
Pucov 214
026 01 Dolný Kubín
www.pucov.sk

Opis projektu:

Dziedzictwo kulturowe nieustannie wymaga wsparcia i ochrony. Bardzo ważne jest uświadamianie jego znaczenia młodemu pokoleniu, bo w ten sposób będzie je można zachować dla przyszłych pokoleń. Dbanie o dziedzictwo na poziomie lokalnym jest wkładem w jego zrównoważone wykorzystanie w szerszym, co najmniej regionalnym wymiarze. Od wieków stroje ludowe były charakterystyczną cechą tożsamości kulturowej ludzi zamieszkujących dane tereny. Podobną rolę pełniły potrawy typowe dla danych regionów czy miejscowości. Obowiązkiem samorządów lokalnych jest troska o to, by dziedzictwo kulturowe było żywe i jak najszerzej znane m.in. poprzez wspieranie działających na ich terenie grup regionalnych.

W tym celu w ramach projektu zostanie:

  • Opracowana i przeprowadzona ankieta internetowa skierowana do ok. 50 respondentów po słowackiej i 100 po polskiej stronie z grupy wiekowej 12-17 lat, badająca stan ich wiedzy o lokalnych strojach i potrawach.
  • Opracowana i wydana dwujęzyczna broszura przybliżająca wiedzę na temat badany w ankiecie, z którą nauczyciele zapoznają uczestników. ankiety oraz zostanie przekazana do placówek kulturalno-oświatowych partnerów mikroprojektu i opublikowana na ich stronach internetowych.
  • Zostaną zamówione komplety polskich (5) i słowackich (5) strojów, które będą wypożyczane chętnym osobom lub np. do szkół.
  • Będzie opracowany i przeprowadzony konkurs wiedzy o lokalnych tradycyjnych strojach i potrawach.
  • Zostanie zorganizowane wydarzenie promocyjne połączone z podsumowaniem konkursu, prezentacją strojów i potraw, co zostanie uwiecznione na nagraniu wideo zamieszczonym na stronach partnerów. W trakcie wydarzenia odbędzie się konkurs „Kulinarne Dziedzictwo”.

Zaplanowane działanie nie tylko ożywią zainteresowanie mieszkańców ich dziedzictwem kulturowym, ale powstaną trwałe produkty (broszura, stroje, nagranie wideo), dzięki którym każdy zainteresowany będzie mógł poznawać tradycje obu miejscowości, a także mogą być wielokrotnie wykorzystywane jako materiały edukacyjne lub promocyjne, Opracowanie ankiety, broszury i pytań konkursowych będzie wymagało zaangażowania osób posiadających fachową wiedzę, a więc przyczyni się do jej utrwalenia. Zamówione stroje, nie tylko wesprą tożsamość mieszkańców, zainteresują turystów, lecz pomogą też promować lokalne tradycyjne rzemiosło, pomoże pokazać tradycyjne stroje używane w miejscowościach partnerskich ludziom, którzy nie mają wiedzy na ten temat. Zakup nowych strojów i ich promocja w trakcie zorganizowanych wydarzeń ma na celu również aktywizację mieszkańców w ochronę dziedzictwa kulturowego poprzez zrzeszanie się w organizacje.

Wydarzenie promocyjne z udziałem obu partnerów będzie okazją do wzmocnienia już istniejących i nawiązania nowych kontaktów między mieszkańcami zaprzyjaźnionych gmin. We wszystkich działaniach mikroprojektu będą uczestniczyli obaj partnerzy projektu. Każde z zaplanowanych działań logicznie łączy się z pozostałymi, a wszystkie razem przyczyniają się do realizacji celów.

Cel ogólny mikroprojektu:

Ogólny cel mikroprojektu to upowszechnianie wiedzy o tradycyjnych strojach i potrawach pogranicza. Zwiększenie wiedzy oraz promowanie tradycyjnych strojów oraz zwyczajów kulturowych terenu pogranicza. Będzie on składał się z celów szczegółowych, z których każdy przyczynia się do realizacji celu programu, tj. Zwiększenie poziomu zrównoważonego wykorzystania dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego.
Zostanie sprawdzony stan wiedzy mieszkańców naszych gmin, głównie młodzieży, na temat elementów dziedzictwa kulturowego. Powstanie materiał edukacyjno-informacyjny przedstawiający lokalne tradycyjne stroje i potrawy. Po zapoznaniu młodzieży z przygotowanym materiałem odbędzie się konkurs wiedzy na ten temat, czyli zostanie sprawdzone na ile wiadomości te zostały przyswojone. Wydarzenie promocyjne, podczas którego odbędzie się uroczyste rozstrzygnięcie konkursu będzie połączone z prezentacją strojów ludowych i tradycyjnych dań, a więc będzie rodzajem promocji i ożywienia elementów tradycji, a zarazem umożliwi pokazanie ich mieszkańcom, odwiedzającym i turystom. Konkurs "Kulinarne Dziedzictwo" oraz nowe stroje stanowić mają również wsparcie grup regionalnych. Stroje będą mogły być wypożyczone przez chętnych. Dodatkowym aspektem dokumentacyjno-poznawczym będzie zamieszczenia nagrania wideo z tego wydarzenia na stronach partnerów.
Zaplanowane działania mają walor edukacyjny i promocyjny, skierowane są do wszystkich mieszkańców naszych gmin ze szczególnym naciskiem na młode pokolenie, a także do odwiedzających i turystów, co pozwoli zwiększyć zakres wiedzy o dziedzictwie kulturowym. Ważne jest również, że powstałe w ramach projektu produkty (broszura, stroje, nagranie) będą przykładem wykorzystania lokalnego dziedzictwa kulturowego.
Cel ogólny projektu, czyli Upowszechnianie wiedzy o tradycyjnych strojach i potrawach, jest w pełni zgodny z założeniami Osi 1 priorytetowej Ochrona i rozwój dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego obszaru pogranicza PWT Interreg V-A Polska-Słowacja.

Cele szczegółowe mikroprojektu:

Zaplanowano dwa cele szczegółowe mikroprojektu:

1. Badanie i poszerzanie wiedzy na temat tradycyjnych strojów i potraw naszych gmin – pozwoli określić na ile są one żywe w świadomości mieszkańców, podnieść poziom ich wiedzy na ten temat, a następnie sprawdzić na ile przyswoili dostępne informacje. W ten sposób zostanie stworzona podbudowa teoretyczna umożliwiająca osiągnięcie celu ogólnego mikroprojektu.

2. Ożywianie tradycji, poprzez noszenie strojów i przygotowywania tradycyjnych potraw – czemu będą służyć opublikowana broszura, prezentacja podczas wydarzenia promocyjnego i zamieszczona relacja wideo - przyczyni się do promowania dziedzictwa kulturowego wśród mieszkańców, odwiedzających i turystów, a więc także do upowszechniania wiedzy o jego roli, czyli pomoże osiągnąć ogólny cel mikroprojektu Upowszechnianie wiedzy o tradycyjnych strojach i potrawach.

Okres realizacji: 01-2022 do 06-2022

Całkowity koszt projektu: 24 969,00

Dofinansowanie: 21 223, 65

(85% Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego)

Środki z budżetu państwa: 1 248,45

Wkład własny: 2 496,90



Jedność w różnorodności – rozwój tradycji regionalnych w Gminie Wilkowice i Gminie Pucov — pobierz broszurę.

Pozostałe aktualności: